Vermell, negre i ignorant, d’Edward Bond, va obrir ahir la 34a edició del festival Sitges Teatre Internacional (STI). L’obra de Bond, coproduïda pel festival i la sala Muntaner, va omplir el Teatre Retiro. Es tracta d’un al.legat contra la guerra que es veurà a Barcelona en el marc del festival Grec.

Abans d’aquesta estrena va tenir lloc a l’Ajuntament de Sitges la inauguració oficial del certamen. Pere Junyent, alcalde en funcions de Sitges i president del Patronat; Vicenç Llorca, director general de Promoció de la Generalitat; Cristina Santolaria, subdirectora general de teatre de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (INAE), i Magda Puyo, directora de l’STI, van fer ús de la paraula.

Junyent, de Convergència i Unió, a qui les eleccions municipals han castigat durament, es va referir a l’evolució d’aquest festival i no va esmentar en cap moment la seva nova situació política.

Santolaria va advocar pel teatre de text i perquè hi hagi més presència del teatre de les autonomies en l’edició número 35 del festival STI de l’any que ve. Aquest últim aspecte va ser molt discutit ahir a la mostra.

“Sitges és un punt de trobada interdisciplinar i de creadors”, va assenyalar Vincenç Llorca, que va destacar la conjunció de creació i contemporaneïtat que es dóna en el festival.

Finalment, Magda Puyo es va limitar a dir que “ara és el moment perquè parlin els artistes” i va concretar: “Estem davant un festival ric en propostes creatives i diversitat dels llenguatges”.

Ahir també es va estrenar cap a la mitjanit Bésame mucho, de l’argentí Javier Daulte, una representació que es veurà a Barcelona i que ha despertat expectació.
Avui es presentarà el solo d’Àngels Margarit, Estances, i El meu Ginsberg, del qual és autor i intèrpret Josep Costa. També s’oferirà Evitant quedar-nos immòbils en els racons de les nostres habitacions, de Xavier Pla i Jordi Fondevila, i Divertinaje, una proposta de Wonderbrass.