En ocasió de la publicació del llibre Història del Paral·lel. Memòries d’un home del carrer, de Rossend Llurba(editat per Comanegra, a cura d’Albert Arribas i amb presentacions de Xavier Albertí i Enric H. March), el director del Teatre Nacional de Catalunya Xavier Albertí farà una conferència sobre la història d’aquesta avinguda de la ciutat de Barcelona a principis del segle XIX i sobre l’obra i la figura del dramaturg Rossend Llurba (el Vilosell, 1887 – Barcelona, 1954), autor, entre moltes altres peces, del primer cuplet en català (La font del Xirineu, del 1917). L’acte tindrà lloc dilluns 13 de novembre a les 19 h a laSala Petita del TNC. També hi intervindran l’actriu Aina Sánchez, que interpretarà cuplets amb lletra de Rossend Llurba acompanyada de Xavier Albertí al piano, i Joan Sala, director de l’editorial Comanegra.

BREU INTRODUCCIÓ DE LA PUBLICACIÓ
Llurba era, fins avui, un personatge injustament desconegut. Fou, a més a més, un cronista imprescindible de la Barcelona de la primera meitat de segle, protagonista privilegiat de l’ambient més apoteòsic del Paral·lel, que va deixar al calaix el seu projecte més ambiciós: la història, in situ, de l’avinguda que ell va trepitjar, passejar, cantar i estimar.

Aquest volum (Història del Paral·lel. Memòries d’un home del carrer) el posa al seu lloc i el treu a la llum per primera vegada acompanyat d’una selecció d’articles de principis de segle i de tres breus peces literàries de gran valor: La font del Xirineu, La cançó del Paral·lel (mosaic líric en un acte) i, com a cloenda, el conte Il·lusió és vida.

El nom de Rossend Llurba no pot tornar a caure en l’oblit i passa a ser imprescindible, des d’avui, per a qualsevol persona interessada en la cultura popular catalana de la primera meitat del segle XX, i especialment pel que fa a la seva principal artèria: el Paral·lel barceloní. Llurba va viure al Paral·lel una vida ben bé paral·lela a la de l’avinguda: va arribar-hi amb sis anys quan era tot just un espai que s’estava començant a perfilar com a carrer, i va morir-hi quan l’esplendor d’una època gloriosa ja agonitzava de feia temps. Poc abans del final del capítol dedicat al Paral·lel fins al 1910, que és on el llibre va quedar inacabat, l’autor es referia al caràcter alhora obert i inevitablement polític de la popular avinguda, i es permet apuntar que l’apel·latiu que va donar la premsa al polític anticatalanista Alejandro Lerroux com a Emperador del Paral·lel no s’ajustava ben bé a la realitat. I tenia tota la raó: el veritable emperador del Paral·lel va ser sens dubte Rossend Llurba.

Contracoberta i fragment de la presentació de Xavier Albertí, Rossend Llurba, el veritable emperador del Paral·lel, a Història del Paral·lel. Memòries d’un home del carrer, de Rossend Llurba.

Edició d’Albert Arribas i presentacions de Xavier Albertí i Enric H. March. Comanegra / TNC, 2017

ALTRES PUBLICACIONS DEL TNC PARAL·LELES ALS ESPECTACLES
Com a novetat de la temporada 2017-2018, l’espectador del TNC pot adquirir els textos d’algunes de les obres de la programació per només 3 euros. El personal de sala ven aquests llibrets exclusivament durant els dies de funció i mentre l’espectacle estigui en cartell.

Aquesta nova iniciativa ha tingut una acollida excel·lent per part del públic. A data d’avui, de Desig sota els oms, d’Eugene O’Neill i amb direcció de Joan Ollé, ja se n’han venut més de 200 exemplars. Pel que fa a Islàndia, deLluïsa Cunillé amb direcció de Xavier Albertí, se n’han venut més de 270 llibrets.

El TNC continua editant en col·laboració amb Arola Editors les publicacions dels textos d’algunes de les obres. Aquestes estan sempre disponibles a les taquilles del TNC i a https://www.tnc.cat/ca/llibres per un preu de 12 €.